Nieuwbouw - Ontdek het nieuwbouwaanbod
Lokaal nieuws donderdag 15 juni 2023

Handige tips voor de aanleg van een nieuwe tuin

Wanneer je de sleutel hebt ontvangen van je nieuwbouwhuis staan er vaak nog een hoop klussen op de planning voordat je uiteindelijk kunt verhuizen naar je nieuwe stek. De meeste mensen geven vaak de prioriteit aan het huis om vervolgens daarna de tuin aan te leggen. Het fijne van een nieuwe tuin is dat je een blanco canvas hebt en alle vrijheid hebt om de tuin van je dromen aan te leggen. Het aanleggen van een tuin is een heel proces en hieronder vind je een aantal handige tips die je kunnen helpen met het realiseren van een prachtige tuin.

Verzamel voldoende inspiratie

Een stuk grond dat uiteindelijk een tuin moet worden biedt nog een hoop opties. Uiteraard moet je rekening houden met bepaalde regels vanuit de gemeente en is het handig om rekening te houden met je eventuele buren. Toch kun je wel een tuin aanleggen die volledig voldoet aan je eigen smaak. Ga je voor een landelijke stijl, hou je van strak en modern of

ben je gek op een weelderige tuin?

De opties zijn eindeloos en daarom is het goed om van tevoren voldoende inspiratie op te doen. Dit kun je online doen, door het bekijken van tuinboeken en tijdschriften en maak een rondje in een tuincentrum. Vergeet ook vooral geen rekening te houden met het onderhoud dat een tuin nodig heeft en of je hier eventueel tijd en zin in hebt?

Maak een plattegrond van je tuin

Heb je genoeg inspiratie opgedaan, maak dan een plattegrond van je toekomstige tuin met behulp van een potlood en papier. Teken verschillende plattegronden zodat je verschillende indelingen hebt. Daarnaast hou je ook rekening met de ligging van je tuin, paadjes die er moeten komen in verband met bereikbaarheid en overweeg je een tuinberging. Maak bij je plattegrond ook een beplantingsplan zodat je globaal weet welke planten er moeten komen en op welke moment in het jaar ze geplant moeten worden.

Hou rekening met grondverzet

Bij het aanleggen van een tuin heb je vaak ook te maken met grondverzet. Er moeten bijvoorbeeld borders komen met daarin tuinaarde en wellicht wil je een terras ophogen. Hier kun je goed een minikraan voor gebruiken. Het grondverzet kun je uitbesteden of een minikraan huren kan ook een goede mogelijkheid zijn wanneer je kosten wilt besparen.

Kies de juiste tuinafscheiding

Een tuin heeft vaak ook een afscheiding nodig, tenminste als je houdt van wat privacy. Heb je directe buren dan is het uiteraard handig om samen een tuinafscheiding uit te kiezen. Ga je voor een heg of een schutting? Wat vind je een mooie heg, wat zijn de kosten hiervan en hoe is de onderhoud? Ga je liever voor een schutting, welke materiaal vind je mooi, wat zijn de kosten en hoe moet het geplaatst worden? Dit zijn allemaal vragen die je eerst moet beantwoorden voordat je een tuinafscheiding gaat uitkiezen.

Aanleg van bestrating

Een tuin heeft vaak ook bestrating nodig en hier zijn ook talloze keuzemogelijkheden in. Ga je voor betontegels, keramische tegels of wil je liever houten planken voor je terras? De verschillende vormen van bestrating hebben allemaal verschillende eigenschappen en uiteraard is het maar nét wat je zelf mooi en belangrijk vindt. Het aanleggen van de bestrating in je tuin kan je uitbesteden maar het is niet onmogelijk om dit zelf te doen. Het belangrijkste is dat je ondergrond vlak en stevig is en dat je het juiste gereedschap en apparatuur gebruikt.

Het aanleggen van een nieuwe tuin is over het algemeen een vrij groot project met een heleboel stappen waar je rekening mee moet houden. Door deze bovenstaande stappen te volgen blijft het in ieder geval overzichtelijk en kun je de tuin van je dromen aanleggen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tynaarlo.

Aanmelden